http://fossekallen.blogspot.no

mandag 27. mars 2017

"VOLDENS HISTORIE" AV EDOUARD LOUIS

En sterk historie om voldtekt.
Edouard Louis slo igjennom 22 år gammel med den selvbiografiske romanen "Farvel til Eddy Bellgueule", en bok om oppveksten i en liten by i Nord-Frankrike, preget av mobbing og en homofob familie som skammer seg over sin feminine sønn. 

Hans andre roman "Voldens historie" er også selvbiografisk. Julaften 2012 blir Louis sjekket opp på gata i Paris og velger å ta med seg Reda, som han kaller seg, hjem. De prater og har sex. Men da Louis oppdager at Reda har stjålet iPad'en og mobiltelefonen hans og konfronterer ham med det, snur alt. Reda blir voldelig og tar kvelergrep og truer ham med pistol, før han tilslutt voldtar Louis. Andre del av boken handler om møte med politiet , når Louis etter mye tvil velger å politianmelde hendelsen. Han vet at Reda, sønn av en fattig innvandrer fra Algerie, har hatt en vanskelig oppvekst. Det er én av grunnene til at han nøler med å anmelde. Han forstår overgriperen.  Å bebreide seg selv, og ikke ønske å politianmelde, er reaksjoner vi vet preger mange kvinnelige voldteksofre. At en mann velger å stå fram med sin historie og sine følelser  etter en voldtekt, er i seg selv verdifullt. Igjen bruker Edouard Louis sitt eget liv til å belyse mer generelle samfunnsproblemer. Dette er på ingen måte en feel-good roman, men en velskrevet bok om et viktig tema.
Biblioteket har begge bøkene til Edouard Louis, "Farvel til Eddy Bellgueule" og "Voldens historie" på norsk. [Boken er anmeldt av Ingeborg Sæther].

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar