http://fossekallen.blogspot.no

onsdag 7. mars 2018

8. mars

Allerede i 1910 ble den internasjonale kvinnedagen stiftet i København. Den var først og fremst en aksjonsdag  for kvinners stemmerett.
På denne tiden var det flere kvinneforeninger i Norge, bl.a.: Norske Kvinners Sanitetsforening, Norsk Kvinnesaksforening og Landskvinnesakforeningen. Noen eksisterer den dag i dag. Men det var først på 1960-tallet den nye kvinnebevegelsen oppsto slik vi kjenner den i dag. Den hadde sitt utspring i studentmiljøene. Etterkrigstiden var preget av store endringer i næringslivet. Det var
nå vanlig at også gifte kvinner tok seg lønnet arbeid. Dette var arbeid som krevde utdanning og kvalifikasjoner. Utover på 1970-tallet fikk kvinnebevegelsen et større oppsving. I 1972 arrangerte Kvinnefronten sitt første demonstrasjonstog i Oslo. 1975 var FN's internasjonale kvinneår og kvinnesaken ble satt på dagsordnen. Det har aldri vært så stort demonstrasjontog på 8. mars som i 1976, hvor hovedparolen var: Ja til selvbestemt abort.

Utover 1980- og 1990 tallet var interessen for kvinnesak mindre. Mange mente mye var oppnådd angående kvinners rettigheter og frigjøring. Men i 2014 var igjen kvinnene på barrikaden, da for å protestere mot forslaget om fastlegers reservasjonsrett angående abort.  Fremdeles er det et stykke igjen til full likestilling både når det gjelder lønn, rettigheter og holdninger.
Gratulerer med dagen alle jenter!
Nørve, S.(1980).Nye kvinnebevegelsen. I Pax, (bd. 4, s. 531-539). Oslo: Pax.
Utstilling av bøker om og av kvinner på biblioteket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar